ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΘΡΕΨΗ! ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ

ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΘΡΕΨΗ! ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ

Το κέικ καρότου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές  στις Αγγλοσαξονικές χώρες  και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της αυθεντικής συνταγής. Μια από αυτές είναι και αυτή που προτείνω εδώ ,όπου έχουν γίνει κάποιες αντικαταστάσεις υλικών προκειμένου να κερδίσουμε σε θρέψη χωρίς να χάσουμε σε γεύση.

 

Υλικά

270γρ.καθαρισμένα καρότα τριμμένα στον τρίφτη ή στον πολυκόφτη

120γρ.μήλο καθαρισμένο, τριμμένο στον τρίφτη ή στον πολυκόφτη

180γρ.καστανή ζάχαρη

180γρ.λευκή ζάχαρη

½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

1κουταλιά σούπας κανέλλα Κεϋλάνης

Ελάχιστο αλάτι

60γρ.κράνμπερις

60γρ.μαύρη σταφίδα

60γρ.σπασμένα καρύδια

4 αβγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά

200γρ.εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

380-400γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κουταλιά σούπας μπέικιν

1/2κουταλάκι γλυκού σόδα φαγητού

 

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι ,τη ζάχαρη τα αβγά, το γαρύφαλλο, την κανέλλα ,το αλάτι. Προσθέτετε τα τριμμένα καρότα και μήλο ,το μπεικιν και τη σόδα. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί και τέλος τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

 

 

Ας δούμε τώρα το όφελος υγείας.

Τα καρότα της συνταγής είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή βήτα καροτενίων, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και αντιοξειδωτικών. Όταν «κρύβονται» μέσα στο κέικ συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης λαχανικών.

Το μήλο, οι σταφίδες και τα κράνμπερις ,από την κατηγορία των φρούτων, έρχονται να ενισχύσουν τη θρέψη προσφέροντας τις δικές τους  βιταμίνες ,τη φυτική τους ίνα και τα αντιοξειδωτικά τους.

Τα  αβγά προσφέρουν ένα πακέτο πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας μαζί με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και αμέταλλα.

Τα  καρύδια, όχι μόνο προσθέτουν γεύση , αλλά  ενισχύουν και  τη διατροφή ,ως πηγή ω- 3 λιπαρών οξέων ,πηγή πρωτεΐνης  και φυτικής ίνας.

Κανέλα και γαρύφαλλο ,πέρα από τα μοναδικά τους αρώματα, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού stress και της φλεγμονής

Τέλος το «λίπος της καρδιάς μας», το μοναδικό  ελαιόλαδο ,βασικό τρόφιμο της Μεσογειακής  διατροφής , χαρακτηρισμένο ως το πιο υγιεινό λίπος ,είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη συνταγή. Πλούσιο σε μονοακόρεστα ,χαμηλό σε κορεσμένο λίπος ,με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν  στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Στο ερώτημα λοιπόν αν αυτό το κέικ καρότου είναι υγιεινό  η απάντηση  είναι ένα ηχηρό ναι! 

 

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος

Published by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X