Μυστικά για γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Μυστικά για γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στην ουσία η ασπίδα του οργανισμού μας απέναντι σε παθογόνους εισβολείς. Το ενισχυμένο ανοσοποιητικό προστατεύει το σώμα μας αποτελεσματικότερα  από ιώσεις,  γρίπη και  κρυολόγημα καθώς επίσης μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια ανάρρωσης από αυτά.Η αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος , το στρες κ.α. Έτσι λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι σε μεγάλο βαθμό η άμυνα του οργανισμό μας βρίσκεται στο χέρι μας αφού μέσω δικών μας επιλογών μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.Αν λοιπόν είστε από εκείνους που αρρωσταίνουν συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε ίσως να οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση!

Διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (Α, Β, C, D, E) και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες αποδυναμώνουν την άμυνά μας. Πιο συγκεκριμένα ισχυρά αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά που έχουν έντονο χρώμα, όπως, τα μούρα, το ρόδι, τα κεράσια, οι φράουλες, το παντζάρι, το μπρόκολο, το σπανάκι, το καρότο. Επίσης η καλής ποιότητας πρωτεΐνης όπως είναι αυτή που βρίσκεται στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς βοηθάει  και αυτή με τη σειρά της. Επιπρόσθετα έρευνες έχουν δείξει ότι οι σούπες διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση και ότι μειώνουν τη διάρκεια της ανάρρωσης από τις ιώσεις  πολύ πιθανό επειδή περιέχουν πολλά λαχανικά, πρωτεΐνη και νερό.Το σελήνιο είναι ιχνοστοιχείο το οποίο δρα δραστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και  περιέχεται στα μανιτάρια, στα brazil nuts, στους σπόρους chia και στους ηλιόσπορους. Προσοχή όμως δε θα πρέπει να γίνεται υπερδοσολογία. Άλλες τροφές οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής έρευνας και φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είναι η αλόη, η εχινάκεια το σκόρδο, το τζίνσενγκ και το ριγανέλαιο. Μιλώντας για διατροφή, είναι χρήσιμο επίσης να αναφερθεί ότι υπάρχουν διατροφικές επιλογές οι οποίες δρουν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές είναι η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων όπως είναι η λευκή ζάχαρη, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή πλούσια σε λίπος αλλά και η πολύ χαμηλή ή η πολύ αυξημένη κατανάλωση θερμίδων. 

Άσκηση

Η συχνή συστηματική άσκηση όπως για παράδειγμα 20-30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα βοηθάει στην πρόληψη από πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού αφού αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων. Επίσης βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και στο αίσθημα της ευεξίας.

 Συμπληρώματα βιταμινών

Όταν κάποιος δεν συμπληρώνει τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμινών καθημερινά  μέσω της διατροφής (φρούτα και λαχανικά), μπορεί να συμπληρώνει τα στοιχεία που του λείπουν μέσω κάποιας καλής πολυβιταμίνης. Οι έρευνες βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη για την ακριβή δοσολογία των βιταμινών οι οποίες θα είναι αποτελεσματικότερες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης είναι καλύτερα η χρήση πολυβιταμινών να γίνεται σε γνώση του γιατρού σας.

Ύπνος

Έχει φανεί ότι τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς, δηλαδή 8 ώρες ή και περισσότερο κρυολογούν σπανιότερα από τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες. Η έλλειψη ύπνου αποτελεί παράγοντα εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και για το τέλος… χαμογελάστε!

Μέσω του γέλιου αυξάνονται τα λευκοκύτταρα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνονται οι ορμόνες του στρες. Όποτε γελάστε για να έχετε δυνατό ανοσοποιητικό και για να  κρατήσετε μακριά τις ιώσεις!

Γράφει για την ΗealthyBio:
Γεωργία Κατσιδώνη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Published by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X