Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι μια από τις τέσσερις κύριες  περιόδους νηστείας της εκκλησίας μας.  Αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου. Δίνει στους πιστούς την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη γιορτή της Γέννησης του Χριστού, στις 25 Δεκεμβρίου. Είναι ένα είδος χορτοφαγικής διατροφής με εκούσια αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά, ιδιαίτερα από κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικάαβγά, ζωικό βούτυρο, ελαιόλαδο και κρασί. Ωστόσο, κάποια από αυτά τα τρόφιμα καταναλώνονται σε ορισμένες χρονικές στιγμές της νηστείας. Τα θαλασσινά όπως γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι, οστρακοειδή και σαλιγκάρια επιτρέπονται σε όλες τις ημέρες νηστείας. Τα γεύματα αποτελούνται κυρίως από πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, όσπρια, ελιές, ξηρούς καρπούς,σπόρους, ταχίνι ,λαχανικά και φρούτα. Η διατροφή της νηστείας περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και κορεσμένων λιπαρών οξέων , και πολύ υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνώνφυτικών ινών, βιταμινών ,αντιοξειδωτικών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, ταχίνι και ελαιόλαδοΑξίζει να σημειωθεί ότι η αυστηρή τήρηση της νηστείας δεν σχετίζεται μόνο με την αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων σε συγκεκριμένες ημέρες και χρονικές περιόδους, αλλά και με περιορισμούς στην ποσότητα των επιτρεπόμενων τροφίμων, οπότε και οδηγεί και σε χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη.

Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού κατά την περίοδο της νηστείας, θα πρέπει να δίνεται έμφαση σε κάποια θρεπτικά συστατικά μέσω της κατανάλωσης τροφίμων Έτσι λοιπόν:

Προτιμήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων , λιγότερο επεξεργασμένων, όπως τα ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, το κριθάρι, το πλιγούρι, τη βρώμη, το καστανό ρύζι, την κινόα και τα όσπρια.

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων αποτελούν τα ψάρια, τα θαλασσινά, η σόγια και τα προϊόντα αυτής. Η ένταξή των θαλασσινών και ψαριών στο διαιτολόγιό υποκαθιστά το κρέας και συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων που εκλείπουν από τα φυτικά τρόφιμα  όπως είναι η βιταμίνη Β12  Για να σχηματίσετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (αντίστοιχη με αυτή του κρέατος) από φυτικής προέλευσης τρόφιμα καθοριστικής σημασίας είναι οι συνδυασμοί των τροφών που επιλέγετε. Συνδυάστε δημητριακά ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Συνδυάστε όσπρια με σιτηρά όπως φακόρυζο ,σαλάτα με κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι ,ρεβίθια με ρύζι, φασολάδα με κριθαροκούλουρο , ρεβιθοσαλάτα με πλιγούρι, με κινόα , με κεχρί, χούμους με πίτες, κεφτέδες οσπρίων(προτεινόμενη συνταγή στην κατηγορία block/συνταγές) με πλιγούρι ή βρώμη, μινεστρόνε με φασόλια και ζυμαρικά(προτεινόμενη συνταγή στην κατηγορία blog/συνταγές).

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος που περιέχεται σε φυτικά τρόφιμα όπως στα όσπρια ,στο σπανάκι ,στο μπρόκολο, στη μαύρη σοκολάτα, στα αποξηραμένα φρούτα καθώς και σε άλλα τρόφιμα, είναι μη αιμικός και απορροφάται δύσκολα. Για να αυξηθεί η απορρόφησή του συνιστάται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C όπως ντομάτες, πιπεριές, εσπεριδοειδή. 

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Καταναλώστε συχνά σκούρα πράσινα λαχανικά ,σπόρους όπως το σουσάμι, παστέλια, ταχίνι και ξηρούς καρπούς για να καλύψετε τις ανάγκες που έχετε σε ασβέστιο. Καταναλώστε τα μικρά ψάρια μαζί με το κόκκαλο. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε εμπλουτισμένα με ασβέστιο φυτικά ροφήματα και επιδόρπια (από ρύζι, σόγια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.). 

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη ω-3 λιπαρών. Κυρίως με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και δευτερευόντως με την κατανάλωση λιναρόσπορου και καρυδιών.

 

Εύχομαι καλή νηστεία με σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία!

Σιδηροπούλου Ιουλία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος

Published by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X